SAHABAT SKUSES

Thursday, March 18, 2010

Aktiviti Kokurikulum SERIDANG

Setiap Rabu: Guru-guru dan pelajar-pelajar memakai pakaian unit uniform masing-masing. Pelajar nampak segak bergaya dan sebaik mungkin berdisiplin dalam pergerakan. Semenjak ada bantuan pakaian seragam unit uniform, bilangan murid yang memakainya bertambah. Pengetua lazimnya bertukar-tukar baju unit uniform begitu juga guru-guru walaupun dibeli dengan emolumen yang diterima. Bagi pihak murid-murid diucapkan terima kasih kepada Kementerian Pelajaran Malaysia.

Suatu pagi hari Rabu, saya berbual dengan beberapa orang pelajar . Dapatan dari perbualan tersebut, murid-murid menyatakan tidak selesa, panas dan berpeluh apabila mengenakan pakaian uniform kor kadet remaja (KRS) dan kadet polis. Mereka menyatakan material kedua-dua pakaian unit uniform itu agak tebal dan menganggu pembelajaran mereka di bilik darjah kerana berpeluh dan panas. Tambahan pula cuaca yang panas pada masa sekarang.

Kesimpulanya, pengurusan kokururikulum wajar menjalankan kaji selidik dan memikirkan cara-cara untuk menarik lebih ramai murid berpakaian unit uniform pada hari Rabu. Pada masa yang sama, saya kagum kerana ramai guru-guru memakai unit uniform pada hari Rabu termasuklah pengetua. Guru kan menjadi contoh teladan yang terbaik kepada murid-murid. Terima kasih kepada guru dan pelajar yang memakai pakaian unit uniform masing-masing. Teruskan!!!.

Salam dan doa dari Pengetua.

2 comments:

  1. kalo uniform kadet polis perempuan boleh raba2 badan2 biar dieorang panas

    ReplyDelete
  2. tangkap awek cun kadet polis ikat kat kerusi pastu raba2 badan dieorang yang mantap tu kalo boleh tanggalkan coli boleh main puting dieorang......

    ReplyDelete